Gospodarstwo nasze o pow. 20 ha prowadzone jest od 1996 roku
metodami ekologicznymi i posiada Atest Stowarzyszenia Producentów Zywności
Metodami Ekologicznymi EKOLAND i jest gwarancją ekologicznych metod
produkcji, natomiast kontrolę tych metod potwierdza certyfikat jednostki
kontrolującej AGRO BIOTEST |
  |
 |
Prowadzenie gospodarstwa ekologicznego jest wyrazem dbałości o
środowisko naturalne i uzyskanie płodów rolnych bez użycia chemii. Wytworzone w
naszym gospodarstwie produkty jak ziemniaki, marchew, kapusta, pietruszka,
pomidory, ogórki i inne (o ile pozwolą na to warunki atmosferyczne, czas
wegetacji i zgromadzone zapasy) są o bardzo wysokiej wartości biologicznej. |
 |
Podorywka po żniwach |

|

Proponowane przez nas wyżywienie składa się w znacznym stopniu z produktów
Ekologicznych pochodzących z naszego gosp. lub innych zaprzyjaźnionych. Chcemy
dbać przez to o zdrowie rodziny, bliskich i naszych gości. Taka żywność daje
siły i zdrowie, uaktywnia system odpornościowy. Jej produkcji nie niszczy
środowiska, chroni je i zachowuje w dobrym stanie. |
 |
W gospodarstwie posiadamy jedną krowę o imieniu Malina-Mućka, tradycyjnej starej
polskiej rasy czerwonej, idealnie pasującej do krajobrazu gospodarstwa
ekologicznego. |
 |
Chcemy dbać przez to o zdrowie rodziny, bliskich i naszych gości. Taka żywność
daje siły i zdrowie, uaktywnia system odpornościowy. Jej produkcji nie niszczy
środowiska, chroni je i zachowuje w dobrym stanie.
Zwózka siana w sadzie
|
 |
Planujemy stworzyć dzieciom mini ZOO zwierząt gospodarskich polskich ras
tradycyjnych jak owieczka wrzosówka, króliki czy kurki zielononóżki kuropatwiane,
które w okresie międzywojennym po odzyskaniu przez Polskę niepodległości urosły
do rangi "symbolu polskości" jako rasa rdzennie polska.
W tym roku dzieci mogły opiekować się królikami. Było to jedno z ulubionych
zajęć |
Z mleka gotujemy gościom prawdziwe czarne kakao, warzymy białe sery: kwaśny
tradycyjny i na cytrynie i przyrządzamy twarożek wiosenny z rzodkiewką,
szczypiorkiem i natką pietruszki.
|