Przepis na na cebulaki

Ciasto: 1/2kg mąki pszennej razowej,1 jajko, 50g oleju

Rozczyn: Drożdże wymieszać ze szklanką mąki i ciepłą wodą (najlepiej aby chodziły około 4 godz.).
Farsz: 5 cebul, "jarzynka", pieprz, sól, olej do smażenia
Do rozczynu dodać resztę mąki, przyprawy, jajko, olej i ciepłą wodę. Zagnieść dość gęste ciasto i zostawić do wyrośnięcia. Przygotować farsz: cebulę pokroić w półtalarki i podsmażyć na oleju, dodać przyprawy do smaku. Gdy ciasto podwoi objętość, wyłożyć na stół i rozwałkować na grubość 1 cm. Pokroić w kwadraty o boku ok. 10 cm. Na środek kwadratu kłaść farsz i zawinąć dwa rogi po przekątnej. Ułożyć na blaszce, posmarować żółtkiem rozkłóconym z łyżką mleka. Piec na złoty kolor.
 

Za "Cebulaki" otrzymaliśmy III nagrodę w konkursie wojewódzkim w 2001r "Nasze Kulinarne Dziedzictwo"
Stały się one wraz, z barszczem na naturalnym zakwasie, specjalnością domu.

www.ekoturystyka.com.pl Ostatnia zmiana: 22 lutego 2007 w@m