Przepis na chleb razowy

Rozczyn: 1 litr ciepłej wody,
               6 dag drożdży,
               1 łyżka miodu,
               0.5 kg mąki żytniej razowej
Przygotowanie: - wymieszać dokładnie i odstawić na 8 godz. do wyrośnięcia. 
                           Do rozczynu dosypać łyżkę soli, sezamu lub innych nasion.
Ciasto:  1 kg mąki pszennej razowej,
              100 g oleju,
Przygotowanie: Dodać mąkę i olej, 
                         wymieszać i posypać mąka i odstawić do wyrośnięcia.
                         Gdy ciasto dwukrotnie zwiększy swoją objętość,
                         wyłożyć na stół i uformować dwa bochenki chleba.
                         Blaszkę po wysmarowaniu masłem można posypać otrębami pszennymi.
                         Włożyć do wąskich blaszek, przykryć sćiereczką i odstawić do wyrośnięcia,
                         chleb posypać makiem.
                         Piekarnik nagrzać do 250˚C,
                         wstawić blaszki z chlebem,
                         po 10 min. temperaturę zmniejszyć na 180˚C.
           Piec około 1 godz.

www.ekoturystyka.com.pl Ostatnia zmiana: 22 lutego 2007 w@m